O dobroczynnym działaniu masła karité

14-04-2017

 

Masło karité, zwane także masłem shea lub dzikim masłem. To naturalny produkt o wielu dobroczynnych właściwościach zarówno kosmetycznych jak i leczniczych.

Ten aromatyczny tłuszcz pozyskiwany jest z nasion rośliny Vitellaria Paradoxa, Butyrospermum Parkii. Jest to afrykańskie drzewo żyjące nawet do 300 lat. Zaczyna kwitnąć dopiero po 10 latach, a owoce, z których nasion pozyskuje się masło, odpowiednie są dopiero z drzew co najmniej 20-letnich. Najlepszy plon dostarczają jeszcze starsze, w wieku 50-100 lat. Drzewo obficie owocuje raz do roku, a z rozgniecionych nasion uzyskuje się biały tłuszcz, o stałej konsystencji, zwany masłem karité lub shea.

Tłuszcz ten jest jadalny i mimo obecnych nasyconych kwasów tłuszczowych, obniża poziom cholesterolu w osoczu krwi i hamuje procesy powstawania zakrzepów. Jest dość lekkostrawny. W Afryce jest stosowany jako tłuszcz jadalny (dodatek do dań i do smażenia), lek oraz do pielęgnacji skóry. Do Europy masło dotarło w XVIII wieku dzięki szkockiemu podróżnikowi i botanikowi Mungo Parkowi (od jego nazwiska wywodzi się łac. nazwa rośliny).

Mnogość pozytywnych właściwości masła karité wynika z niespotykanej zawartości substancji aktywnych. Jest ono niezwykle bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, znacznie przewyższając te zawarte w maśle kakaowym czy innych naturalnych masłach roślinnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe są kluczowym składnikiem przy odmładzaniu i nawilżaniu skóry. Dzięki głębokiej penetracji skóry, natłuszczają ją oraz nawilżają.

Wyjątkowość masła karité wynika także z niespotykanie wysokiej zawartości związków niezmydlających się, które wpływają na działanie lecznicze. Masło zawiera fitosterole, witaminy A, E i F, katechiny, które występują również w zielonej herbacie. Duży wpływ na właściwości masła mają pochodne kwasu cynamonowego. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Substancje niezmydlające się zawarte w maśle karité decydują o właściwościach dermatologicznych, w tym fotoprotekcyjnych anty-UVB, bliznowaceniu ran i oparzeń.

Masło karité nie wykazuje działania alergizującego. Może być stosowane do pielęgnacji praktycznie każdej części ciała: twarzy, okolic oczu, włosów, jako dodatek natłuszczający do kąpieli oraz do pielęgnacji partii szczególnie narażonych na wysuszenie i rogowacenie naskórka. Przykładowe korzystne jego działania to:

  • poprawa elastyczności warstwy rogowej skóry,
  • zawarta w nim witamina A i E pomaga redukować zmarszczki wywołane m. in. przesuszeniem naskórka,
  • naturalny filtr UV,
  • właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, szczególnie istotne przy cerze trądzikowej i tłustej,
  • poprawa kondycji w takich zaburzeniach jak: pęknięcia skóry np. na piętach czy łokciach, stwardnienia skórne, uszkodzenia skóry spowodowane wysoką lub niską temperaturą oraz radioterapią,
  • szybko się wchłania, odżywiając i regenerując skórę pozostawiając na niej ochronny płaszcz lipidowy, nie pozostawia tłustej warstwy, nie zatyka porów i utrzymuje się w głębszych warstwach skóry,
  • pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, poprzez wiązanie wody (obniża współczynnik TEWL) zapobiegając przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy pigmentacyjne na skórze,
  • zalecane na: cellulit, rozstępy skórne, wysypkę na skórze, łuszczenie się skóry po opalaniu i poparzenia słoneczne, swędzenie skóry, ukąszenia owadów, odmrożenia, alergie skórne, trądzik, wypryski, opryszczkę,
  • zastosowanie pomocnicze w leczeniu łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, egzem i dermatoz,
  • zamyka szczeliny w strukturze włosa likwidując ich porowatość, pomaga w ich regeneracji, stosowany na końcówki włosów, chroni je przed przesuszeniem pod wpływem słońca i słonej wody
  • łagodzi stany zapalne związane z osteoporozą
  • zawiera witaminę F, która przynosi ulgę zmęczonym, napiętym i bolącym mięśniom, powodując ich rozluźnienie.

Właściwości masła karité są korzystne zarówno w okresie letnim, przy wysokich temperaturach, jak i w czasie zimy, gdy skóra jest narażana na chłód i wiatr.

Masło karité znajdziecie m.in. w naszych balsamach do dłoni i ciała z kolekcji Aromatique.